Ayurvédában használt növények

India több ezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszeréből ismert gyógy- és festőhatású növényeket is használok munkám során. Ez a hatalmas tudásanyag alapvetően a betegségek megelőzésére koncentrál, a megértésre, harmóniára és egyensúlyra törekszik. A tudatos életmód alakítása mellett a természetes gyógymódok alkalmazása az egyik legfőbb eszköze.

Fodrászmunkám során olyan festőhatású ayurvédikus növényeket használok, melyek a fejbőr egészséges állapotát igyekeznek szelíd hatásukkal beállítani. A faggyúmirigyeket az optimális működésre serkentik, akár túlműködnek, akár alulműködnek. A hajhagymákat és a fejbőrt táplálják és erősítik, ezáltal a hajhullást, kopaszodást gátolják, a hajnövekedést serkentik. Elmulasztják a korpásodást. Gyulladáscsökkentő hatásuk van, nagyon jól kezelhető velük az ekcéma, dermatitis és még a pikkelysömör is. Bőrtisztító, fertőzésmegelőző hatásuk is ismert.

Öregedésgátló, vitalizáló tulajdonságuk életerővel tölti fel a fejbőrt, egészségessé, dússá és fényesen csillogóvá teszi a hajat. Némelyik növény hatással van a pigmenttermelésre is, így korai őszülésre is használható.

Ezek a folyamatok és hatásik nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, így aki egyszer belekezd annak a nyitott szemlélet mellett elfogadásra és türelemre lesz szüksége.