Az ősz hajszálakat befedi-e a henna?

Az ősz szálak adják meg a növényi hajfestés nagy mozgásterét és széles színskáláját. Hiszen az ősz hajszál, ami nem tartalmaz természetes pigmentet növényi pépekkel a legvilágosabb szőkétől a narancsos, rezes árnyalatokon át a barnákon keresztül az egészen sötét színekig festhető. A tiszta henna az ősz hajszálakat narancsos, rezes árnyalatban fogja meg, így a sötétebb alaphajszínben ezek a szálak természetes melír hatásúak lesznek. Indigóval keverve barnás színűre is lehet festeni őket, illetve további növényekkel még izgalmasabb színeket is elő lehet varázsolni például a mézszőkétől a meggybordóig. Hennázott alapra az indigóval nagyon sötét barnát lehet festeni, igaz két lépésben.

A növényi festék fedi az ősz hajszálakat, de nem abban az értelemben, hogy egyszínű hajszínt eredményez – mint a vegyi festékek – hanem abban az értelemben, hogy minden szálnak meg fog változni a színe, hiszen az ősz szálakon is megtapad. Ezt úgy nevezik, hogy lazúrfesték és nem teljesen fedőfesték.

Mindig az a kérdés, hogy milyen az alaphajszín, milyen arányú az őszülés mértéke és mi a cél? Ha csak kismértékű az őszülés, akkor az eredeti alaphajszínre vissza akarjuk-e festeni azt a pár ősz szálat, esetleg direkt más színt akarunk neki adni? Ha nagy az őszülés mértéke, akkor egészen világos szőkés árnyalatokkal természetes melír hatást érhetünk el: az ősz szálakat épp csak megszínezzük, a természetes alaphajszínen nem változtatunk. Végtelen sok variáció és lehetőség áll előttünk. Sötétíteni mindig lehet, így érdemes egy világosabb szín kikeverésével indítani, amit a későbbiek során teltebb, mélyebb árnyalatokkal bármikor át lehet festeni. A natúr festetlen hajkoronát megvizsgálva észrevehetjük, hogy rengeteg féle szín megjelenik benne. A vegyszermentes festés során ez a sokszínűség továbbra is megmarad. Ez az egyik leglátványosabb különbség a vegyi festésekkel szemben és pontosan ettől lesz annyira természetes a végeredmény is.