A növényi hajfestés hatásmechanizmusa

A növényi színezők a hajszál külső részén tapadnak meg, nincs roncsoló hatásuk, hanem kívülről erősítik, vastagítják azt. Ehhez nem kell kémiai oxidálószer. Világosítani nem lehet az eredeti színt. A természetes növényi festőanyag, mint egy fátyol bevonja a hajszálat és alatta áttetszik az eredeti szín, így a kettő együtt alakítja ki az új árnyalatot. Ezért lesz mindenkinél egyedi a végeredmény. Több réteg felkenése során egyre mélyebb lesz a szín ugyanannak a keveréknek a használatától is, hiszen egyre vastagabb lesz a felvitt réteg. Ősz hajon ezzel a technikával lehet a barna színeket is megfesteni. Fontos, hogy a növényi hajfestő pépet tiszta, mosott hajra vigyük fel. A hajápoló termékeket is érdemes átvizsgálni, mert a samponok, balzsamok és fésüléskönnyítők adalékanyagai – szilikon – gyengítik a növényi színező tapadását.

A piacon megjelentek az újgenerációs növényi festékek, amelyek tartalmaznak növényi festőanyagot is, de kémiai reakciók során festenek. Ezzel szemben a tisztán növényi festékek kizárólag fizikai reakció során érik el festőhatásukat. Ez kívülről tapad a hajszálra, nincs a festés során kémiai folyamat, jelen esetben molekulaátalakulás. Egy nagyon fontos szabályt ebben az esetben meg lehet fogalmazni: a vegyszermentes növényi festékek használatakor nincs szükség vegyi előhívó folyadékra, krémre, azaz hidrogén-peroxidra. Amelyik festék ezen az elven működik nem nevezhető vegyszermentesnek. Attól, mert egy festék tartalmaz valamennyi hennát, vagy más festőnövényt de hagyományosan oxidációs folyamat során festi a hajat továbbra is vegyszeres festésnek minősül. Már csak a két technika különbözősége miatt sem keverhetők egymással. Az oxidációs hajfestékek a hajszál belsejébe épülnek be roncsoló hatás során, a növényi színezők pedig kívülről tapadnak meg tápláló, vastagító, erősítő hatás következtében.

vegyszermentes fodrászat Csömör hennás hajfestés egészséges természetes hajápolás kutikula
egészséges hajszál, egyenletes külső kutikula réteg

 

Csömör, vegyszermentes fodrászat henna hennás hajfestés természetes natúr hajápolás
sérült a hajszál külső kutikula rétege

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkám során csak por alakú hennát és más festőnövényeket keverek ki növényi főzetekkel, kávéval, teákkal és illóolajokkal, saját kipróbált receptúrák alapján.

 

Mivel a henna kívülről tapad ezért vastagítja, erősíti a szálat, sőt védi azokat a bizonyos tetőcserepeket. Sokkal ellenállóbb lesz a hajszál akár a rossz fésülési technikákkal szemben, akár a rossz szárítási szokásokkal szemben. Az egészséges haj gyönyörűen csillog, mert a kis pikkelyek szépen besimulnak a helyükre, nincsenek felborzolva, összekócolva és így tökéletesen tudják a fényt visszaverni. Ebben segít a növényi festékréteg a hajszál külső részén megtapadva. Ettől válik könnyen fésülhetővé.

 

Az egészséges hajszálon nem törik meg a fény, egyenletesen veri vissza, ezért szépen csillog, míg a sérült hajszál a különböző fénytörési szögek miatt matt és fénytelen.

Csömör henna vegyszermentes fodrászat növényi hajfetés természetes fodrász