A haj szerkezete és felépítése, a kémiai festés

Ahhoz, hogy megértsük a növényi festékek működését érdemes pár szót a vegyi festésről is ejteni.

A vegyi festés során a hajszálban levő természetes festékpigment elroncsolódik és a helyére mesterséges festékanyag kerül hidrogénperoxid segítségével.

A hidrogén-peroxid szerepe a festés során:

  •  A hajszál külső rétegét a kutikulát fellazítja – tetőcserépre emlékeztető pikkelyeket megemeli, így szabaddá válik az út a hajszál belsejébe. Sok pikkely ilyenkor letörik, leszakad, deformálódik. A hajszál már soha nem lesz olyan egészséges mint festés előtt, bármennyi balzsamot és ápolót kenünk rá, hiszen a hajszál termelése a hajhagymákban történik. A hajszál nem tudja a sérülését, pikkelyhiányát visszanöveszteni, regenerálni. Szerkezetkiegyenlítőkkel próbálja a hagyományos fodrászipar ezt a jelenséget orvosolni.
  • A hajszál belsejében elroncsolja a természetes pigmenteket (festékmolekulákat), sötéteket, feketéket, barnákat először és több idő kell a vöröses, narancsos, sárgás pigmentek roncsolásához.  Minden vegyi festés roncsolja az eredeti hajszínt, nem csak a szőkítés. Valamint károsítja a haj struktúráját, szerkezetét. Ezért van az, hogy a lekopott (ami igazából helyesen kikopott) vegyi festés után a haj sosem lesz a régi színű. Mindig fakóbb, egészségtelenebb, roncsoltabb, “leesésre” hajlamos. A színe sárgásabb, narancsosabb, vörösebb – mert ezek a pigmentek a legtúlélőbbek. A vegyi krémfesték színe a tubusból frissen kinyomva a tálban mindig világos színű, mert majd a kémiai folyamat során a hajszál belsejében a hidrogén-peroxiddal reakcióba lépve áll össze a molekula és ezzel együtt a színpigment. Minél sötétebb a festék (sötétlila, barna, sötétbarna, fekete) annál több PPD-t és PDT-t tartalmaz, melyek a legagresszívebb mérgezőanyagok a festékekben.
  • A bejutott mesterséges festékmolekulákat (festékképző intermedierek) oxidációs folyamatban polimerizáció során órásmolekulákká alakítja. Magyarul: kis festékrészecskék a hajszál belsejében összekapaszkodnak, (így alakul ki a szín), és olyan óriásiak lesznek, hogy nem férnek ki a réseken amin bejutottak.