Mi az a “fekete henna” és miért veszélyes?

Óvakodjunk a fekete hennától, vagyis a mérgező PPD-től!

Munkám során csak tiszta, por alakú hennát használok a hajfestéshez és a testfestéshez is. Nálam a lenti képeken látható reakció garantáltan nem fordulhat elő, hiszen plusz adalék festéket sosem teszek hozzá. Indiában, Ázsiában és a Közel-Keleten kilencezer éves, a mai napig is gyakorolt hagyomány a hennával való haj- és testfestés, ez utóbbi a mehndi. A képeken látható bajért a hennába kevert PPD (para-phenylenediamine) és a PTD (paratoluenediamine) nevű vegyi festékanyag a felelős. Ezek találhatók a vegyi hajfestékekben is.

 

Jó tudni, hogy ha valakinél egyszer ilyen mértékig jut a szervezet reakciója akkor további élete során még a ruhafestéshez használt anyagokra is túlérzékeny lehet. Nem érdemes kockáztatni!

 

Míg a természetes hennapép színe zöldes, leginkább spenótfőzelékre emlékeztet, addig a fekete hennapép sokkal sötétebb, akár fekete is lehet. Ez utóbbit néha ecsettel viszik fel a bőrfelületre. Én mindig saját magam keverem be a hennaport és mindig saját készítésű tölcsérrel dolgozom. A tiszta hennatetoválás után a bőr színe első nap narancssárga és később barnás, vöröses lesz. A fekete henna első pillanattól kezdve sötét, fekete, szinte össze lehet téveszteni a valódi tetoválással.

      

A para-phenylenediamine található a sötét hajfestékekben is, ez a vegyi anyag feltételezhetően mutagén, azaz károsítja az emberi örökítő-anyagot, a DNS-t, lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású. A vesét, az immun, ideg- és légzőrendszert is károsíthatja.